Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 249 6744

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Parodontolódia azaz fogágybetegség

 
A parodontológia a fogágy és a fogakat körülvevő tartószövetek megbetegedéseivel foglalkozó speciális tudományág. A szájüregben napi szinten képződik lepedék, ami az íny mentén és a foközökben is lerakódik, ha ez hosszú ideig fennáll, akkor a szövetek károsodhatnak.
 
A fogágybetegség, orvosi néven parodontitis (fogínysorvadás) tehát a fogat körülvevő szövetek baktériumok által okozott gyulladásos megbetegedése.
 
A fogágybetegségekre specializálódott fogorvos a parodontológus.
 

Korai stádiumban felmerülő tünetek lehetnek:

 • kellemetlen szájszag/lehelet
 • ínyvérzés
 • fokozott fogkőképződés
Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes mihamarabb felkeresni egy fogorvost.
 

Kialakulásának okai:

 • az eltávolítatlan lepedék és a fogkő
 • a szájban megtalálható baktériumok megváltozott összetétele
 • a nem megfelelő fogmosási technika
 • a fogmosás részleges vagy teljes hiánya
 • nem megfelelően kialakított (elálló) tömés
 • koronaszélek nem jó kialakítása
 
Ha ezeket nem kezeljük megfelelően a csont is gyulladásba kerülhet, ezáltal a fogak meglazulhatnak és ez vezethet a fogvesztéshez.
 

A fogágy megbetegedésétől a fogak elvesztéséig

 
A fogágy, íny, csont, gyökérhártya különböző megbetegedései a fog meglazulását, későbiekben a fog elvesztését eredményezhetik.
 
Tünetként a foglazuláson kívül a fogak dőlését, vándorlását és kiemelkedését is tapasztalhatjuk.
 
A foglazulás röntgen felvételen is jól látható, viszont a nagyobb baj, ha a fogak kilazulása már érzékelhető fizikális vizsgálattal. A csont leépülése felismerhető, mivel már az enyhébb eseteket is megállapítja a fogorvos, egy szondával leméri (tasakmélység mérés), hogy milyen mértékű a csontvesztés a fog és az íny között.
Az úgynevezett tasak amiatt alakulhat ki, hogy az íny és a fog között, nincs megfelelő mennyiségű csont, emiatt a nyállal és a lepedékkel bekerülnek különböző baktériumok, amik gyulladást okozhatnak, s ezek nagyobb mértékben felelhetnek a csont lebomlásáért. A következmény pedig ahogy korábban is írtuk a foglazulás, amit a fogak elvesztése követhet.
 
Ha ezeket a tasakokat rendszeresen kitisztítja a fogorvos, akkor megelőzhető a fogvesztés. Illetve a fogpótlások készítését érdemes olyan fogorvossal elkészíttetni, aki a fogpótlások specialistája.
 

Fogak sínezése

 
Amikor még csak foglazulás lápett fel, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Ebben az esetben még van megoldás a kilazult fogak rögzítésére.
Egyik lehetőség a meglévő fogak sínezése. Ez pontosabban azt jelenti, hogy fixálják a fogsort egy speciális eljárással, és így rögzítik a kilazult fogakat is.
A másik lehetőség, hogy amennyiben csak néhány fog lazult meg, akkor azokat, illetve a velük szomszédos, még egészséges, fix fogakat lecsiszoljuk és fogpótlással áthidalva rögzítjük a fogakat. A hosszútávú jó eredmény elérése érdekében kiemelkedő hangsúlyt kell fektetni a fogak megfelelő tisztítására - ha erre alaposan figyelünk a fogakakat még hosszú éveken keresztül megtarthatjuk.
 

Parodontológiai kezelések - Zárt küret és Nyitott küret

 
A fogágybetegség nem fordítható vissza.
 
Viszont a gyulladást és a csontveszteséget meg lehet állítani. Íny alatt és íny felett is első körben professzionális fogkő eltávolítást végzi el a fogorvos. Úgynevezett depurátorral történik az így feletti fogkő eltávolítása. Az íny alatti fogkő eltávolításához pedig általában kézi műszert alkalmaznak, ezt nevezik kürettálásnak.
 
A kürettálásnak két eljárása van. Zárt küret és nyitott küret.
 
 • Zárt kürettálás során az íny alatti tisztítást értjük, ekkor a gyulladt szöveteket, a tasakfalat és a fertőzött gyökércement réteget távolítják el egy küretkanállal.
 • Mély, nehezebben elérhető tasakokat nyitott kürettálás során tisztítják ki. Ekkor a fog belső és külső oldalán apró metszéseket ejtenek az ínyben, hogy az íny alatt lévő területeket eredményesebben tudja kitisztítani az orvos. A műtéti területet a beavatkozás után varratokkal látják el. A kürettálás természetesen helyi érzéstelenítésben történik, így a beavatkozás teljesen fájdalommentes.

 

A szájnyálkahártya megbetegedései és felismerése

 
Alapos száj- és fogápolással megelőzhető a szájüregi gyulladások nagy része. Ezen gyulladásoknak a kezelése pedig megfelelő antibiotikum kúrával történhet a gyulladás típusának figyelembevételével. A gyógyulási folyamatban külsőleg fertőtlenítő hatású szájöblítőket, ecsetelőket javasolt használni. A gyulladások fogorvosi kezelésénél törekednek arra, hogy a száj fertőzött hámot eltávolítsák, viszont ez csak fokozatosan történhet meg.
 
Fontos! Ha nem múló fájdalmat, nem megszokott alaki-, méret- vagy szín elváltozást tapasztalunk a szájüregünkben, érdemes mielőbb felkeresni a fogorvosunkat, mert a könnyen kezelhető afta és szájpenészen kívül vannak sokkal súlyosabb szájüregi megbetegedések is, ez lehet szájüregi daganat is akár, vagy rák. Ha korai stádiumban észer veszi a fogorvos, akkor lehetőség van arra, hogy a páciens meggyógyul.
Ennek alapvető feltétele, hogy rendszeresen megjelenjen a kontroll vizsgálaton.
 

Amennyiben parodontológia problémája van, mielőbb keressen fel egy parodontológus szakorvost.

 

 
Aktuális akcióinkat ide kattintva megtekintheti.
 

 
Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást.
 

 

 


Visszahívást kérek


Árkád Implant Center fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem